Rätt skor till rätt tillfälle

Skor är det viktigaste klädesplagget vi har. Deras syfte är att skydda våra ömtåliga fötter från hårda underlag och vassa stenar. De ska skydda från väta och kyla.

Förutom detta kan de användas för att vårda våra kroppar. Genom att ha fotriktiga skor och sulor går man bättre, och spar på fötter, knän, rygg och nacke.

Bra skor är genomtänkta och gjorda för ett visst syfte. Och som med allt annat finns det inga mirakelprodukter som är bäst till allt. Olika skor är gjorda för olika väderlekar, klimat, underlag och syften. Detta bör man vara medveten om när man köper skor, så man kan köpa rätt skor till rätt tillfälle och få ut maximalt värde av skorna.

Tunna sulor ger en ökad kontakt med mark och golv, vilket ger en lätt, luftig känsla. Är sulorna i läder är de väldigt följsamma och ger samma effekt. Ofta är ovanlädret i dessa skor av ett lite lättare, tunnare och därmed ömtåligare skinn, för att ge skorna en ökad följsamhet och en vackrare patinering med tiden.

Alltså är dessa skor avsedda för bruk inomhus och under sommarmånaderna utomhus. Läder slits mycket fort om det blir blött, så lädersulor ska man inte använda när det är blött ute. Även ovanlädret är känsligt för vattenränder och den tunna sulkonstruktionen säckar lätt ihop när lädret blir blött.

Om man vänder på förhållandet och tar en höst/vintersko som exempel får man samma situation. En höst/vintersko ska ha en tjock, kraftig gummisula av flera anledningar. Ovanlädret kommer högre från marken och skyddas därmed. En tjock sula ökar isoleringen och stabiliteten i skon, vilket ger en ökad känsla av "påkläddhet". Skon ska gärna ha en utstickande sulkant för att skydda ovanlädret ytterligare. Dessutom ska ovanlädret vara gjort av ett vattentåligt, kraftigt material från början. På vinterskor ska sulan förutom att vara i gummi, ha ett grovt mönster och vara av ett extra mjukt gummi för att inte vara hala på vinterunderlag. Dessa skor är därför olämpliga att använda på barmark. Eftersom sulorna är extra mjuka för att ge bra grepp, har de en sämre hållbarhet på barmark. Samtidigt är de väldigt tunga och varma att ha inomhus. Varma skor svettas man mer i och när fodret blir fuktigt slits det mycket snabbare.

Att lägga på ett par tunna gummisparsulor på lädersulade skor kan ofta vara ett bra sätt att öka sulornas livslängd. Men detta påverkar inte säsongsöverskridandet, eftersom det inte påverkar ovanlädret eller sulkonstruktionen. Det skyddar bara slitsulan från fukt. Så skor med sparulor ska ändå in i garderoben när höstregnen kommer för att kunna överleva så länge som möjligt och hålla sig snygga.

Samma resonemang ska tillämpas på vinterskorna. Undvik att använda dem när det är plusgrader och barmark.

Genom att ha många par skor kan man undvika att använda dem till något de inte är gjorda eller anpassade för. På detta vis mångdubblar man livslängden på sina skor. Om man dessutom använder dem korrekt och låter dem vila några dagar mellan användningarna, smörjer dem väl med en bra skokräm och använder skoblock i dem ökar man livslängden ytterligare.

/Marcus Davidson, Skomakarmästare